Velká světlá rohová kuchyně do bytu
Logo Oresi

Kuchyň pro odborníka na gastronomii

16. 6. 2021

V Oresi je nám ctí, že si u nás pořídil kuchyň ARTIQA držitel nejvyššího vyznamenání Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Kříže svatého Vavřince pedagog a špičkový odborník na gastronomii, Ing Eduard Levý. Pan Eduard je dále držitelem medailí Magdaleny Dobromily Rettigové, které postupně získal všechny, od bronzové přes stříbrnou až po zlatou a vlastní mnoho dalších ocenění.

A není divu. Vždyť jde o váženého a vyhledávaného kuchaře, manažera, odborníka na gastronomii, který vyniká v přípravách specialit teplé i studené kuchyně ze sladkovodních ryb.

Pana Eduarda jsme poprosili, aby nám svá ocenění předvedl. K rondonu sedí mnohem lépe, ale protože jsme byli u něj doma, nechtěli jsme, aby to působilo strojeně.

Pana Eduarda jsme poprosili, aby nám svá ocenění předvedl. K rondonu sedí mnohem lépe, ale protože jsme byli u něj doma, nechtěli jsme, aby to působilo strojeně.

Pokrmy z ryb připravoval i pro prezidenty a významné osobnosti z Čech i ze zahraničí. A stalo se, že když na jednom rautu s mezinárodní účastí uvařil vyhlášenou maďarskou rybí polévku Halászlé, podivovali se Maďaři, jak je možné, že jim chutná lépe než doma…

Majitelé si vybrali bílou kuchyň proto, že se jim líbila, a navíc místnost působí velmi vzdušně.

Majitelé si vybrali bílou kuchyň proto, že se jim líbila, a navíc místnost působí velmi vzdušně.

Moderní bílá kuchyň z řady Dolti

Pan Eduard žije s manželkou Lenkou v rodinném domku v malebném městečku v jižních Čechách. Vyprávěl nám, že po letech nastal čas pro obnovu vybavení a jako první měla na řadu přijít rekonstrukce kuchyně včetně podlah. „Trvalo dva roky, než jsme se do obnovy skutečně pustili. Chtěli jsme budoucí kuchyň nejen vidět, ale také si ji, jak se říká „osahat“. S manželkou jsme navštívili několik obchodů v Praze, jeli jsme se podívat do Plzně, do Písku, Budějovic. Nevybrali jsme si ani u soukromých výrobců kuchyní. Až jsme po roce zavítali opět do Plzně. Navštívili jsme prodejnu Oresi v době, kdy se na trhu objevily novinky a v řadě Dolti nás zaujala bílá kuchyň s hladkými dvířky. Jmenovala se Artiqa a my jsme hned věděli, že naše hledání právě skončilo,“ vzpomíná Eduard Levý.

Potřeba velkých pracovních ploch

„V kuchyní potřebuji spoustu místa na přípravu, tak jsem chtěl, aby na pracovní desce bylo hodně prostoru. A potřebovali jsme ho i k ukládání nádobí. To vše vyřešila kuchyň do „elka. Aby se dobře udržovala volili jsme hladká dvířka, skleněný panel místo keramického obkladu a jemně šedou pracovní desku v dekoru granitu,“ vypráví Eduard a dodává. „U Oresi jsme ocenili také profesionální jednání. Vše nám předvedli a vysvětlili, při plánování kuchyně poradili, a přitom nás do ničeho nenutili. Spokojeni jsme byli i s montáží.“

Moderní design i spotřebiče

V kuchyni špičkové kuchaře nesmí chybět spolehlivé spotřebiče. Myčku si manželé vybrali z nabídky značky Bosch, kombinovanou chladničku s mrazničkou od Beka, digestoř je Elica, od značky Electrolux je zase trouba s funkcí pečení s párou a indukční varná deska, která bez ztráty výkonu automaticky přizpůsobí varné zóny velikosti nádobí s tím, že každá varná zóna má vlastní ovládání. A pan Eduard tady kouzlí nejen skvělé pokrmy pro rodinu, ale rovněž pro svou již druhou rybí kuchařku, kterou právě dokončuje.

Pro radost milovníků ryb

Milovníci ryb a rybí kuchyně totiž Eduarda Levého znají také jako šiřitele osvěty týkající se kapra v Čechách, které se věnuje již čtvrt století. O využití ryb sladkovodní akvakultury přednáší nejen na Jihočeské univerzitě, ale také odborných školách a rybářských konferencích doma i v zahraničí.

Nová kuchařka

Ing. Eduard Levý je, jak jsme zmínili výše, autorem kuchařky Sladkovodní ryby, snadné zpracování a příprava v kuchyni s recepty, kterou napsal nejen pro členy Rybářského sdružení ČR. Jeho kuchařka postihuje sladkovodní ryby, které se na území Česka loví nebo chovají. „Je tam třeba jeseter, ale také ryby jako jsou tilapie nilská či sumeček africký. Recepty jsem sestavil tak, aby se rybí pokrmy daly snadno připravit a všechny suroviny k nim byly lehce dostupné i v maloobchodních prodejnách obcí a malých měst,“ představuje své tvůrčí priority Eduard Levý, který právě dokončuje již druhou knihu s názvem Sladkovodní ryby, snadné zpracování a příprava v kuchyni. Zájemcům o rybí kuchařky prozradíme, že publikaci lze objednat na www.rybarskeknihy.cz nebo na e-mailu: [email protected].

Panu Ing. E. Levému přejeme, aby se mu v kuchyni od Oresi ještě dlouho dobře vařilo i spokojeně žilo.

FOTO: Pavel Mikeska