Rady a tipy z Oresi: Péče o kuchyň

Pravidelnost
a poctivost

Pravidelný a poctivý úklid a péče o kuchyň zaručují nejen pořádek v místnosti, ale také zajistí, že kuchyň vydrží déle pěkná a funkční. Naše rady a tipy vám pomohou, jak povrchy v kuchyni vyčistit, tak, aby zůstala dlouho hezká. To berte v potaz především u nové kuchyně, kde můžete udělat fatální a nenávratné chyby hned po jejím nákupu.

V kuchyni je spousta komponentů, které vyžadují pravidelnou péči, kromě povrchu skříněk a vnitřních prostor jsou to skleněné výplně dvířek, madla a úchyty, dveřní závěsy skříněk (panty), dřezy, baterie a varné desky, příborníky a spotřebiče. Pokyny k údržbě kuchyní najdete v kupní smlouvě, nebo se informujte v kuchyňském studiu Oresi. Návrh kuchyně ve 3D dostanete zdarma.

Kuchyňská sestava z modelů PIQTORY v dekoru Láva a Silk Touch v jemném matu v barvě Cappuccino. Pracovní laminátová deska v provedení Beton. Foto: Oresi

Výsuvné systémy umožňují snadnou dostupnost a přehled ve skříňkách. Kuchyň Silk Touch v jemném matu Cappuccino. Foto: Oresi

Vnitřní prostor
skříněk a zásuvek

Jak uklízet? Naše rady využijí všichni majitelé kuchyní. Začít by se mělo postupným vyprázdněním horních i spodních skříněk, výsuvů, košů a regálů. Jejich vnitřky, včetně příborníků, je potřeba vymýt, probrat zásoby potravin a koření, prošlé potraviny vytřídit a vše vrátit zpět. Vyčistit se musí také dveřní závěsy skříněk (panty) a pojezdy. Obecně jsou bezúdržbové a nepotřebují žádnou zvláštní péči. Pak se můžeme věnovat povrchu nábytku.

Rada odborníka: „Jestliže skříňka například nejde zcela zavřít nebo se otevírá pomalu, mohou být znečištěné výsuvné a valivé plochy nebo válečky, záleží na tom, čím je systém vybavený. V takovém případě nikdy nepoužívejte olej, tuk ani silikonový sprej. Stačí všechny pohyblivé plochy jako jsou kolečka nebo válečky pečlivě očistit čistou a suchou utěrkou,“ doporučuje Zdeněk Řehák, produktový manažer Oresi. 

U nábytku
začínáme nahoře

S úklidem povrchu se začíná nahoře. Tady oceníme kuchyně situované až ke stropu, což je nejen módní, funkční a designový trend, ale také praktické řešení, které rozšiřuje úložné možnosti kuchyně a zbaví nás nejnáročnějšího místa na čištění.  Umývání horních skříněk a utírání prachu na jejich horní ploše, kde často míváme i dekorace nebo odložené méně používané předměty, patří k nejméně příjemné úklidové činnosti.

Máme pro vás také tipy k údržbě povrchů kuchyně. Tady by měli zpozornět hlavně ti, kdo se chystají si kuchyň pořídit. Zaměřte se na informace výrobce nebo prodejce konkrétní kuchyně, tipy se mohou u jednotlivých povrchů lišit. Jak jsme již psali výše, informace najdete v kupní smlouvě.

Pravidelná péče o kuchyň a její čištění znamená zachování její hodnoty a přispívá k prodloužení životnosti. Na povrchy kuchyní Oresi našim klientům doporučujeme spray Kitchen cleaner, který si mohou koupit v našich studiích.

Kuchyně situované do stropu nás zbaví náročného úklidu horních ploch skříněk. Model LOGIQ a Tree Talk v dekoru Dub Strong Way. Foto: Oresi

Kuchyň Gray Cat z řady Dolti Collection má povrch z hladkého lamina ve vysokém lesku. Foto: Oresi

Co budete
potřebovat

Vždy používejte pouze jemné a ve vodě rozpustné čisticí prostředky pro domácnost, které jsou v informacích o výrobku výslovně určeny pro kuchyňský nábytek. Připravte si utěrky určené pro všechny materiály v kuchyni, včetně těch z mikrovlákna bez kovových vláken. Využít můžete i měkký hadřík, který nepouští chloupky, jelenici nebo její imitaci.

Nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky (prášky, pasty) a rozpouštědla (například ředidla). Také houbičky s hrubou vrstvou a drátěnky mohou narušit povrch dvířek i pracovních ploch tak, že již není možná obnova. Vhodné nejsou ani kyselé čisticí výrobky a desinfekční prostředky, kromě těch, přímo určených pro kuchyňský nábytek. Vyberte si ve studiu Oresi kuchyň s povrchem vhodným pro vaši rodinu.

Široká
nabídka kuchyní

Nabídku tvoří kuchyně střední třídy Dolti, jejich designová nadstavba Dolti Collection, německé prémiové kuchyně Livanza a luxusní německé kuchyně Bauformat. V každé cenové kategorii naše kuchyně přinášejí bezkonkurenčně nejlepší poměr výkonu a ceny na trhu.

Co je důležité: V Oresi máme certifikáty na konstrukční pevnost a hygienickou a zdravotní nezávadnost. Také vlastníme certifikát zákaznické spokojenosti BS ISO 10002:18 udělený certifikační společností Taylor Cox. Dle výzkumu IBRS má Oresi nejspokojenější zákazníky. Dále jsme získali ocenění Známkou kvality, již kuchyním Dolti Collection jako jediným kuchyním na českém trhu udělila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Kuchyně zlevnili až o 52 % a již potřetí jsme obdrželi prestižní titul Superbrands, který je vysokým uznáním vynikajícího postavení značky na trhu.

Model MAGIQ od Oresi s povrchem z akrylu, který je vysoce odolný vůči ÚV záření a poškrábání a snadno se udržuje. Nečistotu otřete vlhkou utěrkou a povrch vysušte měkkým hadříkem. Foto: TV Prima